Alkuperäinen ohje löytyy Marielta, mutta olen siitä kehitellyt omanlaista versiota koska apteekista ei enää kuulemma rakettiglukoosia saa.

Muutama viikko sitten innoissani menin rakettiglukoosia apteekista ostamaan, mutta kauhukseni kuulin ettei sitä enää valmisteta. Apteekin täti kertoi siripiri tablettien olevan vastaavaa ja hämmennyksissä ostin sitten niitä. No kyllä niistä taikinan saa aikaan Nolostunut mutta parin kerran kokemuksella taikinasta tulee hirmu kuiva eikä kaikkea tomusokeria saa sekoittumaan, lienee johtuu tuosta glukoosista (liian tuju sekoitus? käytin eka kerralla 5 tbl ja toisella 4 tbl - ei eroa).

No keksin sitten käyttää taikinaa mikrossa vaivauksen välillä, jossa se pehmeni ja oli helposti työstettävää! Aina ennen käyttöä otin palan massaa ja hieman lämmitin mikrossa niin johan alko sujumaan. Ennen lämmitystä en saanut massaa kunnolla marsipaaniinkaan sekoittumaan saati sitten värjättyä, mutta hieman lämpimänä massat sekoittuu ja värjäytyy hyvin.

 

Muotoiltava sokerimassa

5 rkl vettä

12,5 g liivatejauhetta ( 4 tl )

4 siripiri tablettia liotettuna n. 0,5 dl vettä, tätä liuosta otan 2 rkl.

1 tl glyseriiniä

500g tomusokeria

Kaulintaan tomusokeria tai maissitärkkelystä

elintarvikevärejä


Laita kylmä vesi pieneen kuumuutta kestävään kulhoon. Ripottele liivatejauhe pinnalle ja anna seisoa noin 5 min.  Laita vettä kattilanpohjalle pari senttiä ja kuumenna kiehuvan kuumaksi. Nosta liedeltä. Laske liivatevesikulho kuumaan veteen ja sekoita kunnes neste on kirkasta ja liivatejauhe on liuennut. Nosta kulho pois kuumasta vesikattilasta. Anna jäähtyä hetki. Lisää nestemäinen glukoosi ja sekoita. Anna jäähtyä vielä pari minuuttia, lisää glyseriini. Sihtaa tomusokeri isoon kulhoon. Kaada liivateglukoosiliuos joukkoon. Sekoita puulusikalla. Jos massa on kuivaa eikä "ime" tomusokeria, käytä hetki mikrossa ja jatka vaivaamista kunnes massa on sileää. Tarvittaessa lisää tomusokeria, jos massa tuntuu tahmaiselta ja tarttuu käsiin. Kiedo massa välittömästi vähintään kaksinkertaisen kelmun sisään, tiiviisti. Jos kääreeseen jää ilmaa, massa alkaa kovettua. Voit värjätä massan jo valmistusvaiheessa tai sitä mukaa kun käytät sitä.  Värjäämiseen sopii kaikki saatavilla olevat elintarvikevärit. Säilyy muutaman viikon huolellisesti kelmuun käärittynä ilmatiiviissä rasiassa. Jos massa tuntuu kuivahtaneelta niin mikroon vaan hetkeksi ja on kuin "tuoretta". 

1246710103_img-d41d8cd98f00b204e9800998e