Tämän ohjeen otin Kinuskikissalta, nam!

 

VANILJA-RAPARPERIKAKKU

Pohja:


3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita tai margariinia
2 rkl vettä

Raparperitäyte:


500 g raparperia
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria

Vaniljatäyte:


4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 maustemittaa vaniljajauhetta (laitoin Dr.Öetkerin vanilja-aromia - Haaparannalta ostettu)
1 ½ dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua

 

1. Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunan alaosa (siihen asti, johon pohjataikina ulottuu).

2. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle.

3. Pese raparperit ja kuori niistä ulommainen kerros. Leikkaa paloiksi ja levitä pohjan päälle.

4. Mittaa voi ja sokeri kattilaan ja keitä, kunnes seos muuttuu karamellimaiseksi. Kaada raparperien päälle.


5. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 35 minuuttia ja anna sitten jäähtyä. Huom: vuoan alle kannattaa laittaa foliota suojaksi vuoasta tihkuvan nesteen varalta.

 

6. Putsaa vuoan sisäreunoja, mikäli niihin on paistamisen aikana tarttunut jotain. Sivele reunoille kevyesti kasviöljyä – näin valmis kakku on helpompi irrottaa siististi vuoasta.

7. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kermaan vaniljajauhe. Vatkaa vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen lomassa joukkoon tomusokeri.

8. Vaahdota valkuaiset. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahto sekä tuorejuusto.

9. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan (ja ripottele pinnalle koristeeksi vaniljajauhetta tai vaniljatangon siemeniä.)


 10. Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

11. Koristele halutessasi. Tähän kakkuun en jaksanut koristeita alkaa tekemään, joten on tälläinen helppo ja yksinkertainen :) Päälle pursotettu Flora Vispiä, johon lisäsin vaniljasokeria ja vaniljakreemijauhetta.