Eilen innostuin tekemään pikkuleipiä kun niiden tekoa ja koristelua "opiskelin" Mansikkamäen Eben blogista :) Mahtavan selkeät ohjeet Ebeltä löytyykin ja niin upeita koristeltuja pikkuleipiä. Ohje siis löytyi häneltä.


Fantasiapikkuleivät

2 1/2 dl sokeria
1 3/4 dl voita tai margariinia, pehmennettynä (laitoin n. 175 g)
1 kananmuna
1/2 dl kuohukermaa
1 tl vanilliinisokeria
1 tl manteliaromia
6 - 7 1/2 dl vehnäjauhoja (6 dl vehnäjauhoja ja yöksi taikina jääkaappiin)
1 1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Vatkaa sokeri, voi, muna, kerma, vanilliinisokeri ja manteliaromi vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää n.6 dl jauhoihin leivinjauhe ja suola. Lisää seos taikinaan. Lisää jauhoja, kunnes taikina on sopivaa. Sekoita taikina pehmeäksi taikinaksi.

Peitä kulho ja anna olla jääkaapissa kunnes taikina on kovettunut.

Kauli taikina 1/2 cm paksuiseksi levyksi ja ota muotilla kuvioita. Ripottele päälle halutessasi hienoa sokeria. Paista pikkuleipiä 4-6 minuuttia 200 asteessa, kunnes niiden reunat ovat vaalean kullanruskeat. Anna jäähtyä ja koristele haluamallasi tavalla.

Ohjeessa on jauhoja 7,5 dl mutta Eben ohjeella tehtynä 6 dl riittää kun laittaa taikinan jääkaappiin kovettumaan. Minulla taikina oli jääkaapissa n. 4 h ja hyvin onnistui! Taikinasta tuli n. 100 kpl pieniä pikkuleipiä.

 

Pikeeri: (Tämäkin ohje ebeltä)

1 kananmunan valkuainen

muutama tippa sitruunamehua

n. 2,5 dl tomusokeria

Erottele kananmunan valkuainen kulhoon, lisää sitruunamehu ja sihtaa tomusokeri valkuaiseen, sekoita hyvin vispilällä.

Paksumpaan koristelupikeeriin lisäsin tomusokeria. Värjäsin pikeerin pastaväreillä.

Pikeerikoristeet tein ihan vaan testatakseni sen käyttöä. Pikeerin laitoin pieneen mini-grip pussiin jolla pursottelin pikkuleipien päälle. Tylla olis tarkempaan koristeluun kyllä ehdoton, jotta saa siistimpää jälkeä. Osan pikkuleivistä kuorrutin sulatetulla valko -ja maitosuklaalla.

Nämä oli kyllä todella maukkaita! Jopa miehenikin kehui kuorruttamattomiakin hyviksi vaikka ei yleensä sellaisista tykkää ja esikoinenkin popsi nassuunsa monta!